Szeretettel köszöntelek a Varázsolj........ mosollyal közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Varázsolj........ mosollyal vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Varázsolj........ mosollyal közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Varázsolj........ mosollyal vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Varázsolj........ mosollyal közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Varázsolj........ mosollyal vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Varázsolj........ mosollyal közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Varázsolj........ mosollyal vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ha az oreg sarki gesztenyefa alatt elhaladva, szemunkkel kovetve a
varjuk repuleset meglepetten vesszuk eszre, hogy agai kozott fellatunk
az egig, es ha a fiatalasszonyok kezdenek kozelebb bujni ferjeikhez,
ezzel advan hangsulyt annak a tenynek, hogy bekoszontott az osz, es
feltetlenul szukseguk van az uj bundara, akkor egyre jobban közeledik a
zuzmaras disznosivitassal es palinkaillattal teli hajnalok ideje.
Ha a termeszet tudna, hogy mino nagy oromet okoz vele egyeseknek- na
nem annyira a disznonak-, talan meg sietett is volna egy kicsit, mert
bevallom, hogy en mar keszitettem az iden toltottkaposztat, aminek az
ideje igazan csak most fog eljonni. Nem olyan nagy bun ez annak a
szemeben aki szinten szerelmese ennek az igen kiados egytaletelnek.
Tobbeknel okoz szivdobogast, mint mondjuk a pacalporkolt.:)))
Hogy sok haragosom van a disznok kozott, azt foleg annak tudom be, hogy
imadom a fustolt sertescsulkot, es ennek hire kelt.
De ha minel elobb elvezni kivanjuk e cikk letrejottenek okozojat, annak
izet es illatat, nosza fogjunk hozza.
Az asztalon ott sorakoznak egymas mellett a szereploi a mai eloadasnak.
A legbuszkebben a szepen fejlett fustolt csulok tekintget ki egy hideg
vizzel toltott talbol, amibe azert tettuk, hogy a keszulendo finomsagot
ne tudja elsozni. A tal mellett egy feher fustoletlen tarsa fekszik.
Mogottuk egy talban vegyes daralthus diszno- ill. marhahusbol fele-fele
aranyban, hogy bekesen megferjenek egyutt.
Mellettuk frissen pucolt hagymak kergetoznek a fuszertartok korul, és
a sort a szinten talban varakozo savanyukaposzta halom zarja le.
A hagymat aprora vagva megpiritjuk es felet a daralt hushoz adjuk, amit
soval, borssal, csipetnyi pirospaprikaval es Vegetaval fuszerezunk.
Felig keszre fozott rizst adunk hozza, amire ket tojast utunk.
Az egeszet nagy gonddal osszekeverjuk es felretesszuk, hogy a talban
levoknek legyen idejuk szepen osszeismerkedni.
Fogjuk a megmosott sima csulkot, eles kessel es nagy szorgalommal a hust
levagjuk a csontrol. Ha kisebb darabok nagyon ragaszkodnanak eddigi
helyukhoz, hagyjuk oket, kesobb ok fognak onkent a csontnak hatat mutatni.
A lefejtett hust kockakra vagva egy edenybe tesszuk, hagyva idot neki
ama nemes celra valo felkeszuleshez, mire teremtodott.
Fustolt tarsat kivesszuk a vizbol es vele is hasonlo modon jarunk el.
Elovesszuk a megfelelo fazekat a helyerol, de ezuttal ne a fulenel
fogjuk meg, mert amint meglatja mino dolgokat szandekozunk beletolteni,
ugy ellagyul a boldogsagtol, hogy fule szakadtaval labunkra eshetne,
ahol csak kart okozna akaratlanul is.
Hogy a kaposzta se erezze magat sokaig elhagyottnak, egy jo adagot
kiveszunk belole es szurobe tesszuk. Folyo hideg viz alatt atmossuk,
majd tobbszor jol kinyomkodjuk. Igy jarunk el a tobbi reszevel is.
Egy mareknyit kiveszunk belole, ujjaink kozott fellazitva szep vekonyan
beteritjuk vele a fazék feneket, megborsozzuk majd hozzaadjuk a
megmaradt piritott hagymat.. Erre teszunk egy sort a darabolt fustolthus
kockakbol, amit megszorunk 3-4 evokanal liszttel, majd ujabb
kaposztareteg kovetkezik.
Ezt a reteget meghintjuk piros paprikaval, hogy a kaposztat betakarja.
Mosott baberlevelet dobunk ra, majd a sima huskockakkal fedjuk be a sort.
Ezutan kaposztareteg kovetkezik, amit fustolt hussal takarunk be, nem
megfeledkezve a nemes csontokrol, mert azoknak itt a helyuk. Ujra
betakarjuk kaposztaval es baberlevelet teszunk ra, ketto kell hogy ne
unatkozzon magaban. Most egy sor kovetkezik sima csulokhusbol, amit
szinten finom kaposztareteggel boritunk be.
Most erkezett el az ideje annak, hogy elovegyuk a tolteleknek bekevert
hust. A leveleket elokeszitjuk, kivagjuk a vastag kocsanyos reszt, hogy
a hajtogatasnal ne tudjon akadalyozni. A husbol a leveleknek megfelelo
nagysagu hosszukas gombocokat formalunk es a levelekbe csomagoljuk, hogy
nemsokara viszontlatva oruljunk neki.
Az igy kello gondossaggal becsomagolt toltelekeket szepen egymas melle
helyezve lassan vegere ertunk teendoinknek. Mar csak az maradt hatra,
hogy a maradek kaposztaval letekarjuk a gombocokat es a regebbi
csulokfozeskor elorelatoan lefagyasztott lebol annyit ontsunk ra, hogy
eppen ellepje. Pici pirospaprikaval meghintve a tetejet elmondhatjuk,
hogy a tolunk telhetot megtettuk.
Lakodalomban vagyunk most -aminek templama a konyha-, hiszen ket
jobban osszeillo part nehezen talalnank, es oltarnak megtette a
konyhaasztal s a naszhoz jo lesz a nagyfazek, mit fedovel takarunk le
nem zavarva a regvart ölelkezest.
S ha egy ora mulva valaki betevedven hozzank hetyken azt kerdezi, hogy
mit fozunk, akkor-ha az illeto nem kulfoldi- nyugodtan adjunk neki ket
hatalmas pofont, hogy sohase felejtse el, a toltott kaposztaval nem
viccelodunk!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!